College van kerkrentmeester

Elk wijkkerkenraad heeft 3 ouderlingkerkrentmeesters benoemd. Samen vormen ze het College van kerkrentmeesters.
Dit college
 vertegenwoordigt de Hervormde gemeente als rechtspersoon bij bijvoorbeeld aan- en verkoop van onroerende zaken, het aangaan van leningen enz.

Tot de taak van het College van kerkrentmeesters behoren de volgende zaken:
- financieel beheer;
- beheer van gebouwen en inventarissen;
- personele zaken;
- bijhouden van de doop-, lidmaten - en trouwregisters;
- verzorgen van de ledenadministratie, de financiële administratie en het archief      van de gemeente.

Voor de uitvoering van deze werkzaamheden heeft het college de volgende commissies ingesteld:
- financiële commissie
- technische commissie
   - personeels- en vrijwilligerszaken
  -  ict zaken
- orgelcommissie

De voorzitters van deze commissies vormen samen met de voorzitter en de secreataris van het College van kerkrentmeesters het moderamen (dagelijks bestuur).

Jaarlijks wordt in de maand oktober de begroting voor het volgende kalenderjaar samengesteld. Aan de hand van de jaarrekening en actuele ontwikkelingen worden de uitgaven begroot. Deze bestaan uit kosten voor pastoraat en personeel, onderhoud en exploitatiekosten van gebouwen en de kosten van jeugdwerk, catechese en zondagsschool. Daarnaast zijn er de bureaukosten, het aandeel in de kosten van het landelijk kerkenwerk, rente- en afschrijvingskosten, en fondsvorming voor groot onderhoud en nieuw beleid.

Tegenover deze jaarlijkse kosten moeten uiteraard inkomsten staan. Deze inkomsten worden voor ca. 95% bijeengebracht door de gemeenteleden. Dit gebeurt in de vorm van giften, collecteopbrengsten en vrijwillige bijdragen.
De geldwerving is daarmee één van de belangrijkste taken van het College van kerkrentmeesters.

Actie kerkbalans
Een belangrijk instrument voor de geldwerving is de jaarlijkse actie Kerkbalans. Tijdens deze  actie wordt een beroep gedaan op alle belijdende leden, doop- en geboorteleden vanaf 18 jaar met een eigen inkomen. Verwacht wordt dat een ieder- naar draagkracht - zijn of haar aandeel in de kosten op zich neemt. Hoewel sprake is van vrijwilligheid, wordt als richtlijn voor de bepaling van de bijdrage 1,5% van het bruto inkomen aanbevolen. Hierdoor krijgt de vrijwillige bijdrage het karakter van een bijdrage naar draagkracht. Als iedereen zijn / haar verantwoordelijkheid verstaat, kan alle kerkenwerk goed functioneren.

Testament
Denken aan de kerk kan ook bij het maken van een testament door het schenken van een gift of een legaat.
Wanneer dat uw wil is, kunt u dit op één van onderstaande manieren in een testament vastleggen:
- ten gunste van het college van kerkrentmeesters van de Hervormde Gemeente      van Rijssen, (eventueel met bijzondere bestemming);
 -ten gunste van de Diaconie van de Hervormde Gemeente van Rijssen, (eventueel      met bijzondere bestemming);
- ten gunste van het college van kerkrentmeesters en de Diaconie van de             Hervormde Gemeente van Rijssen. In dat geval moet u ook aangeven in welke           verhouding de schenking verdeeld moet worden.

Moderamen College van kerkrentmeesters:

J. van de Willige (voorzitter)
Wijnand Zeeuwstraat 3, 7461 EA Rijssen
Tel. 0548 - 514 986

G.D.A. Rutterkamp (secretaris)
Steenakkersweg 29, 7462 DS Rijssen
Tel. 0548 - 520 908
e-mail: kerkrentmeesters@hervormdrijssen.nl

G.D. Seppenwoolde (penningmeester) (financiële commissie)
Kolenbrander 50, 7463 DG Rijssen
Tel. 0548 - 522048

W. Otten (technische commissie)