Meditatie van de week

'Fundamenteel'

(n.a.v. Mattheüs 7 : 24 - 27)

Op de radio hoorde ik recent een gesprek over het toenemen aan woningtekort in ons land. (Als iemand die over een x aantal jaren als starter zijn entree op de woningmarkt hoopt te maken, word ik daar niet vrolijk van.) Tijdens dat radiogesprek werd de suggestie gedaan om met name in de Randstad nog veel meer in de lucht te gaan bouwen: wolkenkrabbers.
M’n gedachten gingen zwe(r)ven en ik zag het al voor me: allemaal wolkenkrabbers op (hei)palen. Want zo is het in feite in de drassige delen van ons land: je moet op palen bouwen; maar een wolkenkrabber op palen...? Is dat wel fundamenteel? Het lijkt me wat onstabiel.
Hoe belangrijk een goed fundament onder je huis is, daar weten veel Groningers helaas ook alles van. Omdat wij er warmpjes bij willen zitten, staan zij in de kou, lijkt het wel.

Jezus vertelt over twee mensen die elk op hun manier een huis bouwen: met en zonder fundament. Op een dag wordt de lucht aardedonker, een wolkbreuk verandert liefelijke beekjes in brui-sende rivieren die zich met geweld een weg banen door het glooiende landschap. (Wat een ravage dat kan aanrichten, zagen we vorige week in Californië.)
Het huis, zegt Jezus, met een hecht fundament in de diepe rotsbodem houdt stand. Maar het andere huis lijkt wel een zandkasteel, het stort in en zijn val is groot.
Wie Mijn woorden hoort en doet, zegt Jezus, lijkt op de man die zijn huis bouwde op de rots. En zo niet, dan lijk je op de man die zijn huis zomaar bouwde in het zand.

Het gaat in deze gelijkenis van Jezus om twee soorten ‘kerk-mensen’.
Je hebt er die horen en doen. En je hebt er die horen en het daarbij laten.
Jezus ziet onder Zijn hoorders onder andere de Farizeeën die zich straks zullen beraden op Jezus’ dood.
Want Zijn woorden staan hen niet aan; Jezus stoort hen in hun godsdienst. Ze horen ze, maar ze zijn horende doof: ze doen het tegenovergestelde.
En achter de mensen om Zich heen ziet Jezus ook al die Rijsse-naren die Zijn evangelie zullen horen.
Hij ziet u, jou en mij. En Hij stelt ons een fundamentele vraag.
Bouwen wij het huis van ons leven op de Rots die niet wankelt?
Doen wij, ook in onze handel en wandel, wat Jezus zegt?
Eens zal ons levenshuis in zwaar weer terecht komen als we gaan ‘verhuizen’ van het hier en nu naar Gods eeuwigheid.
Kunnen we dan met Paulus zeggen dat het een goede ruil is? Omdat we dan van onze tijdelijke tent naar ons eeuwig huis in de hemel gaan? Dat huis heeft een eeuwig fundament, gelegd door onze Heiland met Zijn bloed dat reinigt van alle zonden. Zalig wie dat gelooft!

J. van der Meijden.

Meditatie
Elke week schrijft een predikant van de Hervormde Gemeente Rijssen een meditatie voor het kerkblad. Deze meditatie willen we ook graag hier op de website met u delen.

Meditatie van deze week:
Geschreven door ds. J. van der Meijden,