Kerkelijk centrum Sion

Door de groei van Rijssen eind jaren zestig, groeide ook het aantal leden van de Hervormde Gemeente. Uitbreiding van zitplaatsen was gewenst. Begin jaren zeventig werd de nieuwe kerk Sion gebouwd in de wijk “Plan Zuid”. Naast een kerkzaal kreeg het gebouw ook een aantal vergaderzalen en een ontmoetingshal.
In de kelder van het gebouw werd extra zaal ruimte gemaakt voor de jeugdclubs. Hierdoor kreeg Sion het karaker van een kerkelijk centrum.

De naam “Sion” is kenmerkend. Sion is de naam van één van de heuvels rond Jeruzalem. Vanaf Sion in Rijssen heeft u een mooi panorama op het centrum.

De ingebruikneming van het gebouw was op 17 januari 1970

Het orgel
Sinds 28 augustus 1991 is de kerkzaal van Sion verrijkt met een 21 stemmen tellend mechanisch pijporgel, gebouwd door orgelmakerij Gebr. Reil uit Heerde. Het meubel is van eigentijdse signatuur. Het uitgangspunt was, aan te sluiten bij het sobere karakter van de achitectuur van de kerk. De orgelkas is ambachtelijk vervaardigd van massief eiken, de onderlinge delen door pen- en gatverbindingen met elkaar verbonden. De werkenopbouw is: Hoofdwerk, Bovenwerk en Pedaal. Voor bouwstijl van het inwendige, zoals laden, pijpwerk en maatvoering hiervan, heeft men zich georiënteerd op het werk van Heinrich Hartmann Bätz (rond 1800). De orgels van deze bouwer kenmerken zich door een warme, heldere en dragende klank. Doordat de kerkzaal in Sion in hoge mate de klank absorbeert, geeft men met name dit orgeltype de beste onderteuning voor de samenzang.

Klik hier voor mee informatie over het orgel.

Renovatie en verbouwing
Begin 2014 zijn er plannen ontwikkeld om het kerkelijk bureau in Sion te vestigen.  Gelijktijdig heeft er een renovatie plaatsgevonden van de rest van het  gebouw.
Inmiddels is het centrum weer tot volle tevredenheid vande bezoekers in gebruik.
In de fotogalerij op deze pagina treft u foto's aan die tijdens de werkzaamheden zijn gemaakt en van het eindresultaat.